Kατηγορίες
Uncategorized

Για έναν δήμο δίκαιο και αποτελεσματικό

Της Μαρίας Αποστολάκη* Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα των Συντακτών

Οι «Ενεργοί Πολίτες» είναι μια αυτόνομη δημοτική κίνηση με διαρκή ζωή και δράση από το 1997. Η παράταξη ιδρύθηκε από τη Νάντια Σουμπασάκη στον τότε Δήμο Νέου Ψυχικού, συσπειρώνοντας πολίτες που προέρχονταν από τον χώρο της Αριστεράς, των κινημάτων και της οικολογίας. Στα χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα ήταν και είναι πάντα παρόντες στην τοπική ζωή της πόλης, εντός και εκτός δημοτικών συμβουλίων, με θετικές δράσεις και παρεμβάσεις που αφορούν πλέον όλον τον ενιαίο Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού, από το 2010 και έπειτα.

Αποδέχθηκα την ιδιαίτερα τιμητική πρόταση της Νάντιας Σουμπασάκη που έγινε δεκτή από όλη την παράταξη έπειτα από διαβούλευση, να είμαι η νέα επικεφαλής στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Αυτή τη φορά κατεβαίνουμε και πάλι αυτόνομα και δίνουμε όλη μαζί η ομάδα μας τον αυτοδιοικητικό αγώνα σε έναν πολύ «δύσκολο» δήμο, ο οποίος επιπρόσθετα έχει χάσει την ιδανική εικόνα που στο παρελθόν τον χαρακτήριζε.

Παρά τις ιδιαιτερότητες κάθε τοπικής κοινότητας, παλιότερα μπορούσε κανείς να μιλά για ένα προάστιο με αραιή δόμηση, δενδροφυτεμένους δρόμους, ήπιες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, χαμηλή ατμοσφαιρική ρύπανση, ασφάλεια κ.ο.κ. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όμως, ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού δείχνει εγκαταλειμμένος, αφού όλες οι προηγούμενες διοικήσεις αναλώνονται στην απλή «διαχείριση» των ζητημάτων και μάλιστα χωρίς κανένα απολύτως πολιτικό και αξιακό πρόσημο.

Λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, οι νυν διοικούντες επιδίδονται σε ανταλλαγές υποψηφιοτήτων ανάμεσα στους υπάρχοντες συνδυασμούς και απευθύνονται στους δημότες με κοινό λόγο και θεματολογία, διεκδικώντας και πάλι να διοικήσουν. Αντίθετα, εμείς οι «Ενεργοί Πολίτες» οραματιζόμαστε έναν δήμο που θα μπορεί να λειτουργεί με μια προοδευτική δημοτική διοίκηση και εστιάζουμε το πρόγραμμά μας στα παρακάτω επτά σημεία που μας διαφοροποιούν από τους υπόλοιπους συνδυασμούς τόσο προγραμματικά όσο και αξιακά.

Δεσμευόμαστε για:

1. Την κινητικότητα των πολιτών με προτεραιότητα στους πεζούς, τα ΑΜΕΑ, το ποδήλατο και γενικά την προώθηση της ήπιας κυκλοφορίας.

2. Τη συνολική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου με μεγάλες αναπλάσεις, με έμφαση στο πράσινο και την οικολογία.

3. Την κοινωνική προστασία των πολιτών που έχουν ανάγκη, με στόχο την ενεργό και ισότιμη συμμετοχή τους στη ζωή της πόλης.

4. Την ασφάλεια των πολιτών στις φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές και κατά τη χρήση του δημόσιου χώρου.

5. Τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στη διοίκηση, τις αποφάσεις και τη λειτουργία του δήμου.

6. Τη συμμετοχή των πολιτών σε όλες τις αποφάσεις που τους αφορούν.

7. Την ενίσχυση των δράσεων πολιτισμού και αθλητισμού δωρεάν, για όλες και όλους.

Ολες και όλοι οι υποψήφιοι/ες δημοτικοί/ές σύμβουλοι αγωνιζόμαστε για έναν δήμο δίκαιο και αποτελεσματικό, που να λειτουργεί μέσα από προοδευτικές και δημοκρατικές διαδικασίες. Οι υποψήφιοί μας, παλιά και έμπειρα μέλη των «Ενεργών Πολιτών» αλλά και νεότερα, που ένωσαν τις δυνάμεις τους μαζί μας και προσφέρουν μια νέα δυναμική στον συνδυασμό μας, διεκδικούμε να αποκτήσουμε και πάλι μια δυνατή φωνή μέσα στο δημοτικό συμβούλιο.

Πιστεύουμε πως ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού αξίζει μια θετική προοπτική και καλούμε όλες τις δημοκρατικές και προοδευτικές φωνές της περιοχής μας να συνταχθούν μαζί μας για μια πόλη πράσινη, αλληλέγγυα και ανοιχτή!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.