Kατηγορίες
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Πολεοδομική απειλή

Η φυσιογνωμία του προαστίου μας απειλείται από την εφαρμογή του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) του 2020, που, με τις προσαυξήσεις των συντελεστών δόμησης και το ύψος των οικοδομών, υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής και επιβαρύνει σοβαρά το περιβάλλον. Και στις τρεις κοινότητες του δήμου μας (Ν. Ψυχικό, Φιλοθέη, Ψυχικό), με γνώμονα τη μέγιστη εκμετάλλευση των οικοδομήσιμων οικοπέδων και το εμπορικό κέρδος, μεγαθήρια χτίζονται καθημερινά, αφήνοντας ολοένα και λιγότερο χώρο στο πράσινο. Δυστυχώς ο ΝΟΚ του 2020 δεν εξαιρεί την περιοχή μας από την εφαρμογή των διατάξεών του, παρόλο που μία σειρά προεδρικά διατάγματα και ειδικές διατάξεις έως πρόσφατα διασφάλιζαν το ιδιαίτερο οικιστικό καθεστώς του δήμου. Έτσι, τρία χρόνια μετά την ψήφισή του οι Ενεργοί Πολίτες διαπιστώνουν ότι η παρούσα δημοτική αρχή αντέδρασε με μεγάλη καθυστέρηση στη διεκδίκηση της τροπολογίας του νομικού αυτού πλαισίου.

Ενώ συμβαίνουν αυτά, η νεοσύστατη Υ.ΔΟΜ. Φιλοθέης – Ψυχικού έχει εκδώσει την με αρ. 525024/10-11-22 άδεια ανέγερσης καταστήματος στο οικοδομικό τετράγωνο Ο.Τ. 173 ΞΑΝΘΟΥ-ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ-ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ-ΝΙΚΗΤΑΡΑ (πρώην “Miele”). Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η έκδοση αυτής της άδειας παραβιάζει την Πολεοδομική Νομοθεσία. Με την ανέγερση ενός τέτοιου μεγάλου καταστήματος θα αλλοιωθεί η φυσιογνωμία της περιοχής όπου βρίσκεται το Αθλητικού Κέντρο του Νέου Ψυχικού. Το οικοδομικό τετράγωνο κινδυνεύει να μετατραπεί σε έναν «φορτωμένο» εμπορικό κόμβο, με τα γνωστά προβλήματα του Φάρου Ψυχικού, δηλαδή την αύξηση της κυκλοφορίας, τα προβλήματα στάθμευσης και την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Μία ακόμα απειλή για τη φυσιογνωμία του δήμου μας, που αφορά ειδικότερα το Ψυχικό και τη Φιλοθέη είναι οι πληροφορίες για αλλαγή χρήσεων γης στα κτίρια που βρίσκονται πάνω σε μεγάλους οδικούς άξονες που περιβάλλουν το δήμο (Κηφισίας, Στρέιτ, Καποδιστρίου). Αυτό, εκτός από τον τεράστιο περιβαλλοντικό φόρτο που θα προκαλούσε, θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση του καθεστώτος αποκλειστικής κατοικίας στις περιοχές αυτές. Οι Ενεργοί Πολίτες είχαν αντιδράσει άμεσα το 2014, όταν η τότε κυβέρνηση προσπάθησε να ψηφίσει νόμο που θα επέτρεπε τις εμπορικές χρήσεις στον άξονα αυτό.

Έτσι και τώρα, εμείς οι Ενεργοί Πολίτες αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα ζωής στο προάστιο και συντασσόμαστε με όλους εκείνους  τους φορείς και τους συνδημότες μας που θέλουν να προασπίσουν τη φυσιογνωμία του προαστίου μας, σε μία κοινή προσπάθεια για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης όλων μας.

Το γραφείο τύπου των Ενεργών Πολιτών Νέου Ψυχικού Φιλοθέης Ψυχικού

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.